flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Участь у судових засіданнях за допомогою сервісу "EASYCON": покрокова інструкція реєстрації

13 серпня 2020, 09:23

       Через пандемію коронавірусу українська правова система зазнає трансформацій: вносяться зміни в законодавство, цілі галузі адаптуються до функціонування в нових реаліях.

      2 квітня 2020 р. набули чинності зміни до процесуальних кодексів України. Відтепер можна брати участь у судовому засіданні, не перебуваючи в приміщенні суду. Для цього передбачено проведення засідання в режимі відеоконференції, де учасник може використовувати власний комп'ютер/ноутбук.

   8 квітня 2020 р. Державна судова адміністрація затвердила спеціальний Порядок, що роз'яснює процедуру проведення відеоконференцій на новий лад.

     Для технічної організації відеоконференцій створено програмне забезпечення «EasyCon». Для користування Системою електронні пристрої мають відповідати мінімальним технічним вимогам, що визначені Порядком. Якщо пристрій таким вимогам не відповідає, відеоконференція не відбудеться.

    Учасник справи реєструється в Системі через офіційний веб-портал судової влади України (www.court.gov.ua). Для реєстрації використовується власний електронний підпис.

      Для організації та участі у відеоконференції учасник справи подає до суду заяву не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання. Зразок заяви в Порядку наявний, для зручності.

     Отримавши заяву, головуючий суддя приймає рішення щодо можливості провести відеоконференцію. Учасників інформують про таке рішення телефоном / на електронну пошту, що вказані у заяві.

       Покрокова інструкція реєстрації в системі «EasyCon» перейдіть за посиланням: https://court.gov.ua/press/news/928380/